Click on the article's images to see it at readable size.

Sidontapenkkien Ferrari : MP-Vise

 

Marc Petitjean on suunnitellut perhonsidontapenkin, jonka ominaisuudet hrmaavat vanhankin perhonsitojan. Sveitsiläinen Marryat valmistaa tätä MP-Vise-penkkiä. Yhteen 1,2 kilon pakettiin on sovitettu niin paljon ominaisuuksia, että pelkkä penkin käytön opiskelu vie muutaman tovin. Oppimista helpottaa se. Että penkin mukana tulee opetusvideo, jossa Marc näyttää perustoiminnot ja hienoudet.

Penkki eli sen osat on pakattu jalustakoteloon, jonka puolestaan voi pakata vahvaan kankaiseen laukkuun. Koska koko laite painaa vain 1,2 kiloa, se on näppärä pitää mukana kalaretkillä.

Kotelo toimii penkin jalustana, mutta mukana on myös pöytäkiinnitykseen tarkoitettu vinka. Pystyvarsia on kaksi erimallista, suora normaaliin sitomiseen ja vino sitomiseen esimerkiksi pöydän reunalla. Perkin kaikkiin osiin kuuluvat pikasäädöt, joten penkki käätyy helposti mihin asentooen tahansa myös kesken sitomisen. Tämä on hyvä ominaisuus, kun sidotaan esimerkiksi lohiperhoja ja on tarkistettava siipien symmetrinen asettelu.

Penkkin kuuluu kolmet leuat. Pienet leuat on tarkoitettu koujkuille nro 4-32, isot leuat koukuille nro 8-9/0 ja lisäksi perkissä on putkiperholeuat ja niihin kuuluvat kiinnitysneaulat. Leaut vaihtaa alle minuutissa. Niissä on urarakenne, joka kiinnittää erimalliset ja –kokoiset koukut tarkasti paikoillen. Perussäätö tehdään pikalukitusvivulla ja sen säädöllä. Lopullinen kiinnitys käännetään leukojen säätöruuvilla.

Penkin lisälaitteisiin kuuluu erikoissvarsi, johon kiinnitetää laskuvarjohäkilän sitomista helpottava pidin. Sama varsi toimii myös rullapitimenä ja dubbausharjojen tekolaitteena.

Penkin leukojen varren voi säätää kolmeen eri asentoon, jolloin aina saadaan niin kutsuttu True Rotatory aikaiseksi : Kun leukoja käännetään, koukun varsi pysyy aina vaakatasossa. Leukojen kääntymisen herkkyyden voi säätää helposti ja portaattomasti haluamalleen jäykkyydelle.

MP-Vise on erinomainen työkalu perhonsitojalle, mutta kuten Ferrarilla myös MP-Visella on yksi huono puoli : Hinta. Penkin hinta USA :ssa on 389 taalaa. Suomessa hinta on ollut 1995 markkaa. Tällä hinnalla sitä on myynyt ainakin tamperelainen Sportia Pekka. Tilaukset numerosta: 03-3142 1036/Make. Lisää tietoa penkistä saa englaniksi nettiosoitteesta: www.petitjean.com.