Click on the article's images to see it at readable size.

Marc Petitjean Vliegvisvest

Afgelopen voorjaar en zomer heb ik mijin oude vertrouwde vliegvivest voor een tijdje in de kast gehangen om het nieuwe vest van Marc Petitjean uit te proberen voor deze “Getest”. Ik heb het in binnen- en buitenland – dus onder verschillende omstandigheden – gedragen en er bewust de diverse mogelijkheden van uitgeprobeerd. Ondanks dat ik er in het begin behoorlijk aan moest wennen, vond ik het op den duur een heel comfortabel en vooral praktisch vest.

OPVALLENDE ZAKEN

De eerste versie van het MP-vest was mij al eens opgevallen door het bijzondere concept. Het wijkt namelijk van alle andere vesten af, omdat het geen sluiting aan de voorzijde heeft maar aan de zijkanten. Volgens Marc Petitjean, de bedenker, levert dit een aantal praktische voordelen op. Na mijn ervaringen met het MP-vest spreekt een aantal daarvan mij zeker aan. Om te beginnen is er meer bewegingsvrijheid voor de armen die nu niet meer gehinderd worden door de zakken in het klassieke vliegvisvest, zeker als deze behoorlijk gevuld ziin. Verder is het prettig dat alle zakken in het MP-vest zich de voorzijden (en dan alleen aan de buitenkant daarvan) bevinden, wat zeer overzichtelijk is. Zoeken komt nauwelijks nog voor, en het open laten staan van ritsen evenmin, waardoor verlies van vliegendozen en allerlei prullaria beperkt zal blijven. Weliswaar heeft dit vet iets minder bergruimte dan mijn eigen vest maar eigenlijk vind ik dat geen bezwaar. Het dwingt je kritisch te zijn op wat je echt nodig hebt. Overigens, op de achterzijde van het MP-vest bevindt zich een grote zak die eenvoudig bereikbaar is, doordat je het vest om kan draaien zonder dat je het uit hoeft te trekken. Je maakt alleen de sluitingen aan de zijkanten los en draaien maar, that’s it. Tijdens het waden kan dit van pas komen als je een cameraatje, boterham, regenjack o.i.d. wilt pakken. Ook kan je met behulp van de zijsluitingen een handing pakketje van het vest maken na het vissen. Verder valt op dat het vest bestaat uit een aantal delen dat aan – en afritsbaar is, waardoor het vest kleiner en groter gemaakt kan worden. Je kunt het dus aanpassen aan iedere gebruikssituatie. Zo wordt er een voorziening meegeleverd waarmee een deel van het vest aab de broekriem kan worden bevestigd.

GEEN LOSSE VLIEGENDOZEN

De vernieuwde versie van het vest –ongeveer een half jaar op de markt nu- lijkt op een punten verbeterd. Het gebruikte materiaal is net als bij het eerste vest waterafstotend, maar nu van een zachtere kwaliteit. De zakken zijn beter afgewerkt en hebben afgeronde hoeken. Verder is het nieuwe vest uitgebreid met een, wat mij betreft, zeer interessante mogelijkheid voor het opbergen van vliegen. Het meedragen van losse vliegendozen is bij dit vest overbodig geworden. Op een klep zitten naast elkaar drie vrijwel gewichtloze, afneembare (en dus verwisselbare) plastic vliegendoosjes die bij het vest horen. In de doosjes passen kleine en grote vliegen, maar natuurlijk geen snoekstreamers. Deze zullen dus in een aparte map of doos in een van de zakken opgeborgen moeten worden. De klep die met stukjes klittenbad vastzit, kan eenvoudig op en neergeklapt worden, waardoor het uitzoeken en opbergen van vliegen kinderspel geworden is.

TEKST EN UITLEG

Bij aanschaf van het vest verdient het aanbeveling de winkelier eerst te vragen de mogelijkheden ervan te demonstreren, omdat dit er nogal wat zijn. Ik heb in deze bespreking lang niet alle handigheidjes kunnen noemen. Voor zover ik weet, wordt het vest geleverd in één maat: one size fits all. Wel is het in drie kleuren verkrijgbaar: grijs, blauw en groen. Voor heren met een behoorlijke buik en dames met stevige borstomvang lijkt het vest minder geschikt.