CdC-mirakelfjädern!
Redan på 20-talet använde flugbindarna Maximilen Joset och Charles Bickel CdC som bindmaterial. Charles hade så stor tro på fjädern att han gav upp sitt arbete på den lokala fabriken för att binda flugor på heltid, senare fick han själv anställa personal för att hinna med flugproduktionen.
MEN, DET VAR först på 50 talet som begreppet « Cul de Canard » (andfågelns bak) myntades av fransmannen Henri Bresson. Under 80 talet fick CdC fjädem sitt riktiga genombrott när Marjan Fratnik utvecklade den idag kända « F fly » och Gerhald Laible började utveckla olika bindtekniker.
Men den som under senare år betytt mest för CdCfjâderns användning är Marc Petitjean. Han driver företaget Petitjean Fishing Equipment som tagit fram MP-serien och som specialiserat sig på CdC mirakelfjädern.
Helt unika fjädrar
Dessa fjädrar Bitter på många andfåglar runt en körtel, urophygialkörteln, som producerar ett oljigt sekret Kôrteln sitter ovanpå rumpan pâ fågeln och sekretet fungerar som impregnering mot väta och kyla. När fågeln putsar sig, sprids sekretet tilt övrig fjäderskrud.
CdC fjâderns struktur och uppbyggnad är också unik.
Varje liten fiber från hackelstammen har mängder av små mikrohullingar, och mellan dessa samlas det i behöring med vatten myriader med små luftbubblor. Det är alltså oljeimpregneringen i kombination med luftbubblorna som ger fjädern dess fantastika flytegenskaper. Och eftersom fjädern dessutom är mjuk och semitransparent ger den flugorna ett naturtroget utseende och uppförande. En annan förderl med CdC-flugor är att de blir ײ aerodynamiska ײ i kastet och inte tvinnar tafsen.
Köp kvalitet eller låt bli
Som med de flesta naturmaterial så kan även kvalitén på CdC-fjädrar variera kraftigt. Andens art och ålder har till exempel stor betydelse. Fjädrar från vildanden är den vanligaste sorten och håller ofta god kvalitet. När du köper dina CdC-fjädrar bör du tänka på att de naturliga färdarna är svart, grått, brunt och vitt. Vissa sorter kann även var a spräckliga. Om du väljer att köpa färgade fjädrar, bör du kontrollera att färgningen har gått rätt till. Den höga temperaturen som krävs för normal färgningsprocess kann förstöra fjärderns egenskaper. Detta har alltid varit problematiskt när det gäller CcC, men Marc Petitjean har utvecklat en speciell metod med kallfärgning som inte påverkar de unika egenskaperna.
Olika bindtekniker och mönster
När du binder hacklade flugor bör du tänka på att fjäderstammen ska vara böjlig och slank. Fjäderstammen får inte vara för tjock, då blir flugorna klumpiga och svåra att binda. Du kann även använda hela fjädern när du binder in vingar till dagländor och nattsländor. Tänk på att fjädrarna ska vara symmetriska och raka för att få bäst resultat.
Marc Petitjean använder sig av en teknik där han tar en hel fjäder och fäster in tippen vid krokböjen. Han tvinnar den och lindar sedan framåt för att bilda kroppen på flugan. Därefter fäster han in små buntar av fibrer från ganska långa fjädrar som bildar vingen. Resultatet blir en fluga med bra flytkraft unta hackel, en så kallad “no hackel fly”.
Spinning loop tekniken är kanske den svåraste. Den kräver fingerfädighet och många fjädrar. Med hjälp av pappersklämmor fångar du upp fibrerna och för in dem i loopen. Tvista sedan runt loopen, som du sedan bygger upp en fin taperad kropp med. Nackdelen med denna teknik är att det går åt ganska många fjädrar och flugorna blir följaktligen dyra att tillverka. Fördelen däremot, är att flugorna blir mycket välflytande och nästan osänkbara. För att uppnå ett optimalt resultat av denna teknik kann du använda Petitjeans geniala Magic Tool. Med det kann du med lätthet skapa fantastiska kreationer. Verktyget består av tre olika clips, två olika klämmor samt tre utjämnare.
Dubbning på vanligt sätt àr den enklaste metoden. Du kann helt enkelt rycka bort eller klippa fibrerna från stammen och dubba som vanligt. Har du tillgång till en elektrisk kaffekvarn, kann du mixa olika färger och få ett mycket fin resultat.
Flugor fôr skygg fisk!
När du fiskar på skygg fisk, så får du kanske bara ett eller två kast på dig för att lyckas med en bra presentation. Och då är det en fördel om du kann lita på till exempel flytförmågan hos din fluga. Jag vill påstå att en välbunden CdC-fluga överglänser det mesta. Personligen anser jag att med en CdC-fluga på tafsen lyckas du bättre med ditt fiske.
Boktips: Två mycket bra böcker för dig som är inbinten och vill läsa mer: Leon Links, Tying Flies with CdC samt Shane Stalcup Top to Bottom.