Click on the article's images to see it at readable size.

Spennende streamer med magisk hode

For å få streamerne dine til å ta enda kraftigere svømmetak, kan du binde inn en plastparabol fra den sveitsiske fluebinderen Marc Petitjean. Produktet som kalles Magic Head, lanseres her til lands til den beste sjøørretsesongen.

De drevne dorgefiskerne på Vänern kan mange knep for å trigge treig fisk. De dorger blant annen med død laue, og for å få den til å svømme mest mulig livaktig, træ de en skålformet plastskive, en ActionDisc, inn på snøret foran agnfisken. Denne gjennomsiktige «plastparabolen» få agnet til å svømme hissigere og mer uregelmessig.

PETITJEAN MED PLASTPARABOL

Kanskje det hadde vært en idé å træ en slik ActionDisc inn pa fluefortommen for å få sjøørretstreamerne mine til vrikke enda heftigere, tenkte jeg. Den sveitsiske fluefiskeren Marc Petitjean, som er mest kjent for sine CdC-fluer, hadde allerede tenkt tanken! Pa fjoårets Fly Tackle Dealer Show i Denver lanserte han et spennende produkt han kaller Magic Head. Det er nettopp en slik gjennonsiktig plastparabol, men til forskjell fra ActionDisc som traes på fortommen, bygges Petitjeans påfunn inn I selve flua. Magic Head er også laget I mykere plast enn ActionDisc slik at den kan «stilles inn» på to måter. Ved å skyve plastskiven bakover får streameren din et forholdsvis realistisk fiskehode, som ligner svært på et hode av epoxy eller silikon. Det er først når du stryker plastskiven fram i parabolposisjon at det blir skikkelig spennende. Da får nemlig streameren din en bevegelse I vannet som du ikke ville tro var mulig – før du ser det selv. Enhver standard-streamer vil få et helt nytt liv med et slik hode.

For å teste effekten – og den eventuelle magien – bandt vi opp et par fargerike, helsyntetiske, sjøørretstreamere av mykt, hvitt Ghost Fiber farget med sprittusj. Disse sjøsatte vi en dag før mildværet satte inn for alvor i januar, og i en sluddbyge midt mellon to kuligkast landet vi et par blanke sjøørreter pa den varianten av Magic Head vi viser her. Den foretrakk definitivt fluene når den danset som heftigst fra side til side pa wobblervis bak et skålformet tryne. Om ikke magisk, så svært spennende!

Bild 1: Slik ser Marc Petitjeans Magic Head ut før du trær det inn po krokskaftet.

Bild 2: Fest bindestraden til krokskaftet rett bak krokoyet pa vanlig måte.

Bild 3: Skyv plasthodet inn over krokøyet og la det stå i parabolposisjon som på bildet.

Bild 4: Fest hodet med noe stramme tørninger rundt «nakken» rett bak krokøyet.

Bild 5: Om lag 1 cm bak krokoyet binder du inn en tapert ving av hvit Ghost Fiber. Vi lar vingen være to ganger så lang som krokskaftet.

Bild 6: Så binder du inn en bunt av hvit, dvs. ufarget Ghost Fiber pa undersiden av krokskaftet. Denne bunten avsluttes med et rett klipp ved krokspissen.

Bild 7: Bind inn en bunt av gulfarget Ghost Fiber som vinge. Den skal være litt lengre enn den gule undervingen.

Bild 8: Bind inn et kinn av gulfarget Ghost Fiber pa hver side av flua som vist på bildet.

Bild 9: Hvis du ønsker det, kan du pynte flua ytterligere med 3-4 flashfiber.

Bild 10: Bind inn en bunt av rødfarget Ghost Fiber overst i vingen.

Bild 11: For å flua en krage binder du inn en liten bunt av rødfargede Ghost Fiber utenpa de gule kinnene. Den røde fibrene skal ikke dekke de underliggende gule helt.

Bild 12: Avslutt med halvstikk eller whip finish, klipp av bindetråden of friser flua med saks – om du synes det er nodvendig.

Bild 13: Borst streameren med en gammel tannbørste slik at fibrene føyer seg sammen og fargene smelter sammen.

Bild 14: Lim på øynene – så er streameren fiks ferdig! Her står hodet i parabolposisjon.

Bild 15: Her er Magic Head strøket bakover som et fiskehode.

Magic Head-Streamer

Krok: Mustad streamerkrok for sjøfiske, S74S SS, krokstørrelse 10 Bindestråd: Gjerne dyneema Kropp: Ghost Fiber fra Roman Moser, farget med splittusj Flash: Crystal Hair Øyne: Epoxy Hode: Magic Head

Magic Head

Magic Head ska være på markedet i februar og leveres I to fasonger – rund og oval – I tre størrelser. Markedføres av: Tundra Outdoors, tlf 63 88 75 90