Click on the article's images to see it at readable size.

Den magiska fjädern

CDC är ett material som blivit lika inne som andninsvadare. Inte heller CDC-fjädern släpper in något vatten och gör samtidigt dina flugor levande och spännande. Anders Isberg har studerat fjädern i detalj.
CDC ä rett spännande flugbindningsmaterial som de senaste åren fått ökad uppmärksamhet och popularitet. Ett flertal flugmönster har poppat upp och användningsområdena har blivit fler. Några av de som bidragit till denna popularitet genom sin uppfinningsrikedom är Marc Petitjeanm Schweiz, Marjan Fratnik, Italien och Gerhard Laible, Tyskland. ÅR 2002 kom även Leon Links bok « Tying flies with CDC » ut, skriven på engelska vilket ytterligare bidragit till att sprida kunskapen om den mångsidiga fjädern. CDC är egentligen en forkortning av « Cul de Canard » och betyder kortfattat « andens ända ». Namnet myntades av fransmannen Henri Bresson på 1950-talet.

CDC-fjädern är speciell till sin karaktär. I Leon Links bok kan vi läsa att några av fjäderns viktigaste egenskaper för flugbindning är att materialet har förmågan att ge ett intryck av live både ovan och under ytan. Det är extremt lätt och har ett lågt luftmotstånd och tvinnar inte tafsen så lätt. Flugan pressas lätt ihop vid kastning och slår sedan ut igen när den ska landa. Eftersom materialet är så mjukt spottar fisken inte ut flugan lika fort, eller i alla fall verkar det som om fler fiskar krokas med CDC, skriver Leon. Färgskalan och de transparenta egenskaperna i materialet bidrar också till naturtrogenheten.

En krans runt körteln
CDC-fjädrarna sitter i en krans på cirka 40-80 fjädrar i storlekar på 5-50 millimeter runt fågelns fettkörtel långt ned på ryggslutet. Fjädrarna och körteln sitter gömda under fjäderdräkten, så de kann inte ses genom att bara titta på fågeln. Man kan säga att en CDC-fjäder i princip liknar en kort hackelfjäder där alla hackelfibrer är småluddiga, eller att den liknar en chickaboufjäder, en slags micro-marabou men där småluddet är styvare och naturligt impregnerat med fett. Fettet kommer från fettkörteln och är starkt bidragande till fjäderns utomordentliga flytförmåga. Även fjäderns karaktär, det vill säga att den skapar volym, bidrar till den fina egenskaperna för flugbinding. Jag har själv plockat CDC på landfåglar som tjäder, men de bästa fjädrarna finns på vattenfåglar, främst andfåglar av olika slag. CDC-fjädrarna som vanligtvis finns att köpa är antingen naturgrå-bruna eller helt vita, eller vita färgade i någon nyans. De vita fjädrarna är ofta mycket större och längre än de grå-bruna, upp till cirka 60-70 millimeter. Min personliga gissning är att de kommer från större fåglar som anka och gås.

Nya möjligheter
Vanligtvis kanske man föknippar CDC med främst flytande flugor, eller ytfilmsflugor, men det finns i dag en stor mängd mönster som även innefattar sjunkande flugor. Nymfer, larver, puppor, trollsländenymfer, flicksländenymfer och streamers, till och med bonefish-och laxflugor. Marc Petitjean säger att CDC är ett mycket mångsidigt material och att många ännu inte upptäckt hur fint det rör sig under vattnet. Han binder alla typer av flugor med den fjädern.

Men får man då mer fisk med flugor bundna helt eller delvis av CDC? Ingen aning. Skulle tro att det som vanligt beror främst på utövaren och tillfället. Men CDC erbjuder i alla fall möjligheter till andra flugor, många av dem generellt insektslika. En CDC-fluga med sitt sätt att flyta på ytan, sin transparens, eller sätt att röra sig under ytan kanske kan vara det lilla extra som gör att fisken väljer att ta. I Leon Links bok « Tying flies with CDC » refererar han till en artikel fr »Tying flies with CDC » 1999 av Simon Gawesworth, medlen I Englands internationella flugfisketeam, att fransmännen måste vara världens bästa torrflugefiskare, som ett team. Det spelar ingen roll var de fiskar, de är bäst. Simon säger att de är mycket noggranna med alla detaljer och att deras bästa flugor är Cul de Canardflugor.

Leon skriver vidare att anledningen till att fransmännen är bäst beror till stor del på att deras vatten, trots stor insektsrikedom, är överfiskade och att många tar hem matfisk. Det gör att fransmännen måste anstränga sig extra mycket, och CDV-flugor verkar då vara ett trumfkort.

Färdning och flytmedel
CDC kann färgas i alla tänkbara färger. Renast färger blir det förstås på vita fjädrar, med de grå-bruna fjädrarna kann också ge fina nyanser i till exempel den oliva färgskalan. Själv har jag färgat CDC som vilket annat flugbindningsmaterial som helst, det vill säga avfettning i svag diskmedelslösning och sedan färgning, avsköljning och torkning. Jag färgar aldrig med särskilt heta bad, utan låter materialen hellre sjuda svagt och länge, och det har hittills gått bra. Men jag har också läst att vissa anser att CDC-fjädern är svårfärgad och att man måste vara försiktig med uppvärmningen, som annars kan förstöra fjäderns egenskaper.

För att få bättre ording på hur det förhåller sig tog jag kontakt med Marc Petitjean, Schweiz, som internationellt sett är känd som en riktig CDC-expert. Han kann både tekniken och historiken och har även utvecklat ed del vertyg som är anpassade speciellt för CDC.

Mår bra av varsam fàrgning
Marc förklarar att CDC är en extremt fet fjäder och man måste vara varsam vid färgning. Avfettning och varma färgbad tar bort fjäderns unika egenskaper. Han har under cirka tjugo års tid lärt sig allt om fjädern och har utvecklat en alldeles (hemlig) metod som färgar in fjädern utan att värms upp och utan att ta bort något fett. Han impregnerar heller aldrig sina flugo i något syntetiskt flytmedel, då han menar att lösningmedlet förstör det naturliga fettet i fljädrarna. Istället använder han en egen framtagen CDC-olja från fettkörteln fär att hålla sina flugor välflytande och i trim. På det viset, menar Marc, får man ut det mesta av sina CDC-fjädrar.

För att torka CDC-flugor som blivit blöta har han också tagit fram särskilda små « läderfoldrar » med Amadou på insidan där man kann pressa ut vatten och fukt ur flugan. En elegant lösning!
Flyter som en dröm
Jag binder oftast bara delvis med CDC och dränker torrisarna i Water Shed eller liknande. Därefter får de torka minst ett dygn innan jag använder dem, och de flyter fantastiskt bra. Jag har heller aldrig märkt att min färgningsmetod skulle haft någon negativ effekt på flugornas flytförmåga. Jag kann heller inte se någon skillnad under luppen mellan Marc färgade fjädrar och mina egna. Oavsett metod, så är det viktigast att vara försiktig med för stark avfettning och varma färgbad. Det är få flugbindningsmaterial som fått ett helt sortiment av specialgjorda vertyg, torknings-och infettningshjälpmedel gjorda enbart för sig. Men CDC har fått äran av Marc Petitjean, och han är mig veterligen den som gjort det. Ett av hans vertyg heter Magic Tool. Jag brukar vara lite kritisk till den stora flora av vertyg som finns för flugbindare, jag är mer av den skolan att man gör allt för hand, men den här grejen fungerar faktiskt bra.

Starkt förenklat är Magic Tool en specialtillverkad genomskinlig pappersklämma av plast. Man kann tycka at de borde gå bra med en alldeles vanlig pappersklämma, men riktigt så enkelt är det inte. Magic Tool är, trots sin enkelhet, ett schweiziskt precesionsvertyg. Stålfjädern som sitter runt klämman är precist avpassad för att ge rätt tryck, och det är lite av hemligheten med att den fungerar så bra. Genom att plasten är genomskinlig ser man också vad man gör.
Håller fibrerna på plats
Klämmorna är av två olika sorter. Den ena är speciellt utformad för att man enkelt ska kunna dubbla (vika ihop) fibrerna på en CDC-fjäder eller en kombination av fjädrar, och den andra hjälper till att hålla i dubbleringen medan man klipper av hackelstammarna så man får en fibermatta. Sedan återstår bara att placera mattan mella två trådar, eller splitta tråden, som tvinnas och sedan linda det som ett hackel.

Utifrån denna grundbehandling av materialet kan man mycket snabbt och problemsfritt binda en mängd olika flugor. Magic Tool hjälper till med problemet att hålla fibrerna på plats och skapar rätt täthet på dem för att flugorna ska bli så bra som möjligt. Magic Tool-satsen innehåller även tre räfflade träststavar i olika diameter för att skapa fibermattor av andra material.

Men vill man istället sikta på slanka och lätt taperade CDC-kroppar kan man använda en annan av Marcs fiffiga metoder. Man binder helt enkelt in fjädern i sin spets och tvinnar den. Då snor sig de luddiga sidofibrerna runt hackelstammen och den lindas sendan bakifrån och fram och bildar på det viset en slank, taperad och luden CDC-kropp. De sidofibrer som sticker ut friseras bort med saxen. En bra lösning som passar såväl nymfer som torrflugor. Små CDC-fjädrar kan också användas som vingar och bindas in ståendes rätt up eller liggande spent på vanligt sätt. Det passar bra för den grupp av något kortare CDC-fjädrar i brun-grått som kommer frå gräsanden.
Blanda upp med haröra
Av CDC-spill och kortare fjäder kan man sedan ordna dubbing. Lösklippta CDC-fibrer är ganska svåra att dubba med på vanligt sätt. Fibrerna är lite smuliga och flygiga och håller inte ihop så bra, ungefär som sälull. För att få till en dubbing som binder bättre brukar jag blanda CDC-fibrerna med cirka 50 procent haröra eller kanin i något färg. Fibrerna klipps loss mothårs och jag blandar både kortare och längre fibrer. Körnig i kaffekvarn à la Bergqvist ger en perfekt blandning. Jag tycker att man med vanlig impregnering på denna typ av dubbing får en mycket fin flyförmåga och anser att man in tappa särskilt mycket materialets egenskaper. Fördelen är istället att man kann mixa dubbingar i precis rätt mängder och nyanser till sina flugmönster.

Du kan köpa CDC-fjädrar i flugbindningshandeln, men har man kontakt med jägare som skjuter gräsand så kan man alltid fråga om man får plocka fågeln. Jag har både köpt hela änder och lösa fjärdrar, men det sistnämnda kräver att det är en entusiast som vet vad han ska plocka för att man ska få rätt fjädrar.

Plockar man själv ska man leta långt ned på ryggslutet där de sitter som en krans säregna fjädrar runt en liten körtel under själva fjäderdräkten. Fjädrarna tas lätt bort med några ryck och bör genast läggas luftigt i en burk så att de inte kläms i plastpåsar. De behåller då lättare sin luftighet och volum. CDC-fjädrar från gräsand är brungrå till färgen och passar till mycket, men vill man jobba mer med rena, klara färger behövs vita fjädrar coh de finns inte på gräsand, utan man är hänvisad till flugbindningshandeln. I Leon Links bok som CDC finns också Tipps på materialkällor i Europa och USA.