Click on the article's images to see it at readable size.

För innovatören från innovatören

Marc Petitjean heter en duktig och uppfinningsrik flugbindare från Schweiz. Det är nog många som redan har hört talas om eller till och med redan skaffat sig has Magic Tool, men jag tycker ändå den förtjänar en presentation. Magi Tool består av en sats med fem olika plastklämmor. Satsen kostar strax under 300 SEK och det kann tyckas dyrt för lite plast. När man sett hur man använder klämmorna och hur dessa underlättar bindandet – framförallt om man har förkärlek till CdC – inser man att satsen är värd varenda krona.

Klämmorna används när man binder flugor med hjälp av dubbingögla. I denna ögla klämmer man fast fjäderfibrer, CdC, dubbing eller en blanding av denna. När man sedan tvinnar öglans ände, får man en borstig tråd, som används till kropp eller hackel eller bådadera. I satsen finns ett instruktionsblad med lite tips om hur och vilka material man kan använda. Det finns dessutom en DVD-film att köpa som innehåller fler tips och idéer.

För något år sedan lanserades även Petitjeans Magic Head. Det är små silikontrattar som binds in över krokögat, med tratten riktad framåt. Tratten ger flugan en vickande, simmande rörelse, en naturtrogen och lockande gång i vattnet. Trattarna finns i fem olika storlekar; passande för stora gäddflugor och ner till myggpuppor. Det är väl främst till fiskimitationer fär rovfisk som gädda, tarpon, och bonefish, som dessa trattar fått störtst genomslag, men de fungerar faktiskt bra även på mindre flugor som nymfer och andra insektsimitationer.

Det man skall tänka på när man binder flugor med Magic Head, är att alltid binda något form av vinge på krokens ovansida. Denna vinge binder man av något mjukt material som marabou eller chickabou, som ger flugan liv när den rör sig i vattnet. Vingen fungerar också som en stabilisator åt flugan och får den att gå rätt i vattnet. Prova att binda et tratt på en flicksländenymf – grymt effektiv för rengbågen!