Click on the article's images to see it at readable size.

Taikapää

télécharger au format PDF
Vannoutuneille perhokalastajille on tiedossa huhtikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna jälleen pyhiinvaellusmatka Perhomessuille Tampereelle.

Perhomessut on hyvä tapahtuma tehdä monenlaisia föytöjä ja siellä on vuosien saatossa vieraillut melkoinen joukko alan kuuluisuuksia ympäri maailman kotimaan osaajien lisäksi.

Täna vuonna ruotsalainen perhokonkari Kenneth Boström esitelmöi ison taimenen kalastuksesta sekä perhonsidonnasta. Rackelhane on meillä tunnetuin Boströmin sidksista.

Yhtenä pääteemana on myös kilpakalastus, sillä kesäkkuussa järjestetään Simojoella ja Veitsiluodossa perhokalastuksen MM-kista.

Viimme vuonna messujen päätähtenä oli englantilainen Oliver Edwards. Myös näytteilleasettajien osastoilla saattoi tavata Euroopan tenävintä perhokärkeä kuten Mikael Frödinin ja Marc Petitjean, jonka kanssa pääsin rupattelemaan. Hänen nimellään nyydään tuoteperhettä, johon kuulu perhoja, penkkejä, vapoja, liivejä yms.

Marc tunnetaan eräänä CDC-höyhenten suurimmista puolestapuhujista ja hänellä on useita yksinkertaisia ja nopeasti sidottavia CDC-perhojan. Palaamme niihin toisella kertaa.

Nyt noukimme Petitjean tuotannosta esille 2005 markkinoille tulleen Magic Headin, Taikapään.

Se on perhon päähän liitettävä silikonisuppilo, joll saadaan perholle vipattava uinti.

Käytännössä idea on sama kuin uistelijoiden käyttämässaä läkkärässä, mutta joustava Magic Headin voi kääntää myös takaviistoon, jolloin se uittaa perhoa tavallisen ison kartiopään tavoin.

Magic Headia on saatavana viittä eri kokoa pyöreänä ja kolmea soikeanna. Pyäreä ja kolmea soikeana. Pyöreä koko R12 (koukkusuositus 12-6) lienee meidän oloissa käyttökelpoisin istarijärville ja R14 (koukkusuositus 1-6/0) hauki-ja meritaimenvesille. Hintaa 4-6 kpl pakatilla on vitosen verran.

Kesän kokeilut osoittivat, että koskikalastuksessa siitä ei juuri apu ole, mutta hitaassa virrassa ja seisovassa vedessä eroe jo syntyi. Ja etenkin veneellä perhoa soutaen lisävipatuksen hyöty oli kiistaton. Jos vain Taikkapää-pehon koko oli sopiva (riittävän pieni), niin kyllä siinä vapakin taipui vasin usein.

Kahta perhoa rinnan soudettaessa useimmin istarikirre iski juuri Taikapäähän. Lisäksi useat ahvenet tykkäsivät samasta tarjouksesta, vaikka raitapaitoja ei normaalisti kovin usein soutuperhoon haksahda. Verrokkina käytin valkoista Soutujuotikasta (Erä 8-1997) eli Soutuliitsiä, koka on erinomainen järviperho. Useimmiten myös Taikapää oli väriltään valkoinen.

Sitä jäin aprikoimaan, miten Taikapää toimisi siiansoudussa, kun kerran ahvenetkin villiintyivät. Olisiko siitä jopa Seniorille haastajaksi. Ensi kesän koekalastukset antanevat osviittaa.

Magic Headin käyttämisestä perhonsidonnassa on neljä perusjuttua, mitkä kannattaa muistaa.

Sidoksessa olisi käytettävä eloisia materiaaleja ja sopivan ohuesti. Koukun olisi oltava suorasilmäinen, kevyt ja riittävän lyhyt. Suppiloa kiinnitettäassä sidontalankaa ei saa aluksi kiristää liikaa, ettei se leikkaa silikonia pilalle. Kevyen ja suojaavan lankapohjustuksen jälkeen voi sitten kiristellä enemmän. Uintia on vielä mahdollista virittää suppiloa leikkaamalla.

Siimaa solmittaessa suppilo painetaan takaviistoon osin sidoksen päälle, jolloin koukun silmä paljastuu. Ennen varsinaista kalastamista kannattaa ensin koeuittamalla seurata perhon käyttäytymistä.

Linkkejä : www.perhomessut.netwww.petitjean.comwww.flyfishinglapland.fi

Taikapää (Magic Head Marabou Streamer

Koukku: Suorasilmäinen nro 8, esim TMC 101, 200R tai 2312

Sidontalanka: Valkoinen

Pää: Magic Head, koko R12

Pyrstö: Mrabouta

Runko: Ice Dubbingia

Siipi: Marabouta

Parhaimmillaan: Soutuperhona istarijärvillä

Kannattaa kokeilla: Ahvenen ja siian soutuuistelussa

Sidontaohjen

1-       Kiinnitä koukku penkkiin ja pohjusta se noin poulen sentin matkalta koukun silmästä alkaen sidontalangalla. Puiota Magic Head-suppilo etukautta koukun silmän yli pohjustuksen päälle varoen sormia. Oikein isosilmukkaiseen koukkuun Magic Headin voi pujottaa taka kärjen kautta, mutta käännä suppilo on ensin nurinpäin vaikka tylpän neulan avulla. Kiinnitä suppilo langalla koukulle, aluksi harvoin lankakierroksin ja vain vähän kiristäen, ettei silikoni pääse leikkautumaan. Lopuksi voit sitoa sen tiukemmin ja useilla lankakierroksilla koko kiinnitysmitaltaan. Pohjusta samalla koko koukun varsi.

2-       Kiinnitä ohuehko kimppu marabouta aluksi siipikimpuksi suppilokiinnityksen päälle “väärinpäin” tyvet kohti koukun mutkaa varren yläpuolelle. Kierrä maraboun tyvien paella lankaa, jolloin ne jäävät osaksi rungon pohjustusta. Siipi sojottaa tässä vaiheessa eteenpäin ja sen sopiva pituus on pari kertaa koukun mittan. Käännä sippi takaviistoon vasta lopuksi. Siiven värin voi valita mielesi mukaan. Mikälin siipi ei pysy suppilon pään suuntaisesti etuviistoon sojottamassa, voit kostutta sitä, jotta se ei heittaisi sidonnan muita vaiheita.

3-       Sido pyrstöksi noin koukun mittainen ohut maraboukimppu ai poista tyvien ylimäärä. Pyrstönkin värin voit valita mielesi mukkan.

4-       Kierrä runko Ice Dubbingista tai vastaavasta dubatusta kimallemetariaalista pyrstöstä alkaen siipikimppuun saakka. Väri taas oman valinnan mukaan.

5-       Käännä siipi takaviistoon ja pakota sidontalagalla oikeaan asentoon. Päätä sidos ja lakkaa varmistukseksi.

6-       Voit myös hieman leikata suppiloa alareunesta herkemmän uinnin saavvuttamiseksi tai lyhentää/pienentää sitä, jos uinti on liian rankkaa vipatusta. Kokeile aluksi kuitenkin uintia sellaisenann, että houmaat virittämisen vaikutukset.

7-       Taikapää on valmiina taikomaan kalat otilleen.