Click on the article's images to see it at readable size.

Marc Petitjean Multi Purpose Vise

Marc Petitjean,bekend van zijnprachtige CDC vliegen en dito veertjes, is eveneens leverancier (en bedenker)van exclusieve vliegvisartikelen. Een van zijn nieuwste producten is de MP vise (Marc Petitjean vise), tot stand gekomen in samenwerking met Marryat, Zwitserland en bekroond met drie prijzen, waarvan de meest recente de Editors Choice Award 2001 van de gezamenlijke Amerikaanse vliegvistijd schriften.

Bij de vise wordt een cd rom geleverd waarop de belangrijkste functies kort maar duidelijk worden getoond. In de introductie op deze cd rom vertelt Petitjean dat MP ook zou kunnen staan voor Multy Pur pose vise. Drijfveer namelijk was het ontwikkelen van een vise waarmee je alles kunt, die bovendien heel compact is. De bedoeling was dus zeker met om iets beters te maken dan wat er al op de markt is. Grote merken als Regal en Renzetti hebben al vrijwel perfecte producten ontwikkeld, maar voor een beperkt aantal toepassingen. Petitjean bedacht het concept en de technische details; Marryat werd ingeschakeld bij de ontwikkeling en de productie.

In de afgelopen vier maanden heb ik intensief met de vise gewerkt. Aanvankelijk grog dit gepaard met wat aanpassingsproblemen wat met vreemd is na zo’n tien jaar met een met draaibare Regal gewerkt te hebben. Allereerst moest ik wennen aan een andere manier om de haak in te zetten, vervolgens aan de veelheid van mogelijkheden waarvoor ik met mijn Regal gaandeweg allerlei creatieve `noodoplossingen’ had bedacht.

BESCHRIJVING

De MP vise verdient aandacht vanwege het originele concept. Alle bindtechnische bewerkingen en uitdagingen moeten nu het hoofd geboden kunnen worden. Daartoe bestaat het instrument nit zo’n 15 onderdelen die op diverse manieren gecombineerd kunnen worden. Vise en alle toebehoren passen in een deels houten, deels metalen dons die weer in een stevig foedraal past. Hierdoor kan de vise gemakkelijk worden vervoerd en is hij bijzonder geschikt voor de vakantie. Geen gedoe met opbergen dus.

Naast de standaardklem voor haken van # 4 tot # 32 bevinden zich in de doos een klem voor grote haken vanaf # 6 en een hulpstuk voor het maken van tube Hies. Alle drie passen in een kop die gedraaid kan worden, en waarvan de weerstand via een draaimechanisme `traploos’ instelbaar is. De kop van de vise is met alleen gewoon draaibaar, maar hij kan ook werkelijk roterend gemaakt worden met de haaksteel van elke haak als as. Door een eenvoudige handeling met behulp van een pen kart de kop precies in de juiste stand worden geplaatst.

De arm van de kop waarin de haakklemmen passen, kan in drie standen gezet worden: hoog, midden en laag. In de klemmen zitten ribbels die corresponderen met de maat van de vast te zetten haken. HIeine haakjes in de fijne ribbels voor in de bek, grotere haken meer naar achteren in de grovere ribbels. Dit systeem is bedoeld om de haken stevig vast te houden, maar degenen die de haakpunt willen verstoppen in de bek (zodat er geen binddraad achter kan blijven haken) zullen char wel aan moeten wennen. Het vastzetten van de haak vereist een paar handelingen. Allereerst moet de haak vastgetrokken worden, zodat hij redelijk vastzit. De kracht waarmee dit moet gebeuren kart met een schroef worden ingesteld. Daarna moet de haak echt vastgezet worden d.m.v. een tweede schroef aan de klem zelf. Dit is wennen, omdat je pas na een tijdje door hebt hoe vast de eerste schroef moet worden aangedraaid en hoe vast de tweede, overigens verschilt dit weer per haakmaat en-type.

Een belangrijk attribuut is verder de tafelklem waarmee de vise kan worden vastgezet. Nu kan de vise van de dons worden weggedraaid waardoor er meer werkruimte ontstaat, handig vooral wanneer bv. met een dubbingtwister gewerkt wordt. Overigens, de vise hoeft met per se vastgezet te worden. De doos waarop de vise is gemonteerd, biedt voldoende stabiliteit vanwege het eigen gewicht. Het deksel op de doos is wit aan de binnenzijde en daardoor bruikbaar als contrasterende achtergrond. Let erop (eventueel) bij aanschaf en ingebruikneming dat aile onderdelen voldoende plat in de doos worden opgeborgen, omdat anders de witte binnenzijde van het deksel wordt beschadigd. Is mij al een keer overkomen, helaas. Kras. Verder worden nog hulpstukken bijgeleverd voor het maken van parachutevliegen en het eenvoudig maken van dubbingstrengen.

BEOORDELING

De MP vise is een multifunctionele, fraai vormgegeven vise. Doordeze vise te kopen ben je in een klap klaar. Je hoeft nu geen aparte vise voor tube flies aan te schaffen.

Het is zonder meer een groot voordeel dat van vise en toebehoreneen handzaam pakketje gemaakt kan worden. De uitvoering lijktdegelijk maar wel moet worden opgemerkt dat de binnenzijde vanhet deksel kwetsbaar is.

Er gaat wel enige tijd overheen en bel kost enig geëxperimenteervoordat probleemloos met de vise en alle mogelijkheden ervangewerkt kan worden. De bijgeleverde cd rom is daarom met alleenzomaar een leuk idee, maar ook een noodzakelijke hulp die de`inwerkperiode’ aanmerkelijk zal bekorten.

De prijs van ongeveer f 800,- is natuurlijk een fors bedrag, maarvergeleken met die van andere topvises niet hoog, zeker niet als inogenschouw genomen wordt wat alle mogelijkheden zijn. ledereMP vise is genummerd (op de doos) en voorzien van een levenslange garantie op fabrieksfouten voor de eerste aankoper.